Araştırmalar, rol yapma oyununda iki tür ilişki olduğunu gösteriyor:
Çocuğumun Hayali Arkadaşlıklarını Teşvik Etmeli miyim?
Üç ila sekiz yaş arasındaki çocukların çoğu, taklit oyunlar oynar ve oyuncak bebeklerine, peluş hayvanlara veya diğer oyuncaklara insan kişilikleri verir ve onlarla canlıymış gibi etkileşim kurar. Araştırmalar, çocukların yaklaşık yüzde 40'ının, görünmez bir arkadaş yaratmak için bu taklit oyununu bir derece daha yüksek aldığını gösteriyor.
Çocuğunuzun Hayali Arkadaşlarıyla Nasıl Başa Çıkılır?
Bu görünmez arkadaşlar çok çeşitli şekillerde olabilir ve bu da çocukların ne kadar yaratıcı olduklarını gösterir. İnsan ya da hayvan biçiminde olabilirler, hatta canavarlar, fantezi yaratıklar, hayaletler ya da ruhların görünümünü alabilirler. Görünmez yoldaşlar tek başlarına veya gruplar halinde görünebilir. Araştırmalar, erkeklerin genellikle erkek hayali arkadaşları olduğunu, kızların ise görünmez bir erkek veya kız arkadaşı olabileceğini gösteriyor.
Hayali Arkadaşlarla İlişkiler
Araştırmalar, rol yapma oyununda iki tür ilişki olduğunu gösteriyor:
Eşitlikçi ilişkiler – bunlar görünmez arkadaşlarla kurulur
Hiyerarşik ilişki - bunlar kişileştirilmiş nesnelerle oluşturulur
İkinci tür ilişkide, çocuk, kişileştirilmiş nesneyle ne olursa olsun ilgilenerek sorumlu ve sorumlu olma eğilimindedir. Eşitlikçi ilişkilere sahip çocuklar, yaşıtlarına kıyasla arkadaşlıkları daha iyi anlama eğilimindedir, ancak bu, gerçek insanlarla daha iyi ilişki kurdukları anlamına gelmez.
Ebeveynler hayali arkadaşlar hakkında ne yapmalı?
Hayali arkadaşlar edinen çocuklar genellikle oldukça sosyaldir ve bunu eğlenceli olduğu için yaparlar ve onlara yetişkinlere benzer konuşmalar yapma şansı verir.
İzmir Hatay Anaokulu Gözbebeğim, ebeveynlerin bununla diğer davranışlar gibi ilgilenmeleri gerektiğini bilir ve teşvik eder. Çocuğunuzdan hayali arkadaşıyla sizi tanıştırmasını isteyerek onu bu yönde teşvik etmeyi seçebilirsiniz. Hayali arkadaşın varlığını kabul ederek, ona yer, yemek vb. vererek de ilişkiyi güçlendirebilirsiniz. Hayali arkadaşlıkları bu şekilde ele alan ebeveynler, onları yaratıcı hikaye anlatımı etkinlikleri olarak görme eğilimindedir.
Diğer ebeveynler, davranışı uygunsuz ve yalanlara dayalı olarak değerlendirir, bu da bazı çatışmalara neden olabilir. Ancak bir ebeveyn bunu eğlenceli bulsun veya bulmasın, hayali arkadaşların yapabileceklerinin sınırları veya sınırları vardır. Örneğin, bazı ebeveynler okula veya aile ve arkadaşları ziyarete giderken görünmez arkadaşın evde kalmasını önerebilir. Görünmez arkadaşın ailenin geri kalanıyla yemek yiyemediği zamanlar da vardır.
Çoğu çocuk hayali arkadaşlarının gerçek olmadığını bildiklerini kabul eder. Suçu kendilerine yükleseler bile, sadece rol arkadaşları olduklarını biliyorlar. Bir bakıma, gerçek arkadaşlar edinme alıştırmalarına yardımcı olur, böylece katı kurallarla uyum sağlayabilirsiniz. Çocuğunuz yanlış bir şey yaptığında ve suçunu sahte arkadaşına attığında, yine de çocuğunuzu sorumlu tutmalısınız çünkü “onlar bu işte birlikteler”.